Момичето на УниКо

romanian Romanian
russian English
United Kingdom Russian

 

Ах, aх, aх, АМАН ОТ СЧЕТОВОДИТЕЛИ /Необходимо зло/! ?
(Извадка от научен труд за финансови злополуки)


Гълъбчета,

Съжалявам, не познавате счетоводството достътъчно и това Ви кара да се отнасяте с пренебрежение към него. Недвусмислено е доказано, че познанията по сметките са най-успешният начин за борбата със стреса, генериран от това, че сте капиталисти. Освен това, противно на общото мнение, познанията по счетоводство Ви правят по-интелигентни. За да стигнете до тази „екстра” обаче, трябва да притежавате обратното чуство - да не горите от морално възмущение, когато приемате икономически познания.

Една от големите Ви болки в живота е , че не притежавате едновременно познания по компютър и счетоводство. Пропускът трудно може да наваксате в зряла възраст, но е възможно. Усилието е свързано с голямо напрежение и умора, за което по всяка вероятност не сте подготвени. Важното е трезво да подходите към проблема, без да изслушвате задълбочено указанията на „милионерите” - рецептата , как се мисли нощем за печалбите, без да се гледа XXL.

Много хора, като видят, че някой смята по-добре от тях, го приемат за откачен. За отбелязване е, че думата счетоводство стряска хората. И те избират отрицанието. Очевидно счетоводството е нещо необикновено сухо, с черни очила, загърнато в някаква старомодност, нещо натоварено с чужди грижи. Хората не искат да имат сериозна представа за цената си на пазара, защото това ги обвързва с уязвявимост. Но кого лъжат – другите или себе си? Всъщност, става дума за отговорност и грижа за своите пари. Счетоводителят по дефиниция е негативист. На него повече му отива да бъде обзет от съмнения, да подлага масовите мнения на критичен анализ, да прочете по-задълбочено фактите по случая и чак тогава да стигне до определени изводи. Счетоводството отдавна се е превърнало в осъзната необходимост, без която не може. Българинът изпитва някакво удоволствие да живее против финансовите правила и има навик да гледа на спазването им като на нещо ненужно. Не може хем да си счетоводител, хем да си в корпуса за бързо капиталово реагиране.

Българите сме особени индивиди. Всичко чуто и споделено по кръчмите е истина, и всеки смятя , че в делата му се крие само неговата интелигентност. При това с нагласата, че колективната работа е дейност вредна. Винаги е мъчно да свързва успеха със съучастие, задружно поведение, при което всеки допринася с нещо за общия резултат.

Счетоводството е сред най-мощните средства да осъзнаем парите си.

Скучно като занимание, то е едно от елементарните средства за развиване на интелекта и би могло да доведе и до загуби, но това важи за всеки професионален ангажимент. Не съм сигурен, че счетоводните познания са задължителни, но в това отношение нацията ни има очевиден демографски проблем. Счетоводител, който се вживява в работата си, няма време за общата си култура.

Въпреки казаното, най-уважаван счетоводител е този, към който се обръщат с въпроса на „24 часа”: „Докторе кажи ?”. И тогава пак не му вярват!

Защото съществуват идеите на куп бизнесмени, чиито долари отдавна са излетели през комините.

А що се отнася до манeкенките, всички харесваме менекенки. Но това не винаги носи доходи!

 


Footer